Senioren

Gun jezelf een mooie oude dag

Kwaliteit van leven, wat betekent dat voor u, wat maakt voor u het leven zinvol?

De gemiddelde levensverwachting stijgt. Dit brengt een brede discussie op gang over Positieve Gezondheid: het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. 

In het proces van ouder worden komen veel veranderingen op ons pad die vragen om een nieuwe oriëntatie op en omgaan met eigen kwaliteiten, ons sociaal netwerk, lichamelijk functioneren, onze waarneming, ons geheugen.

Veel senioren hebben behoefte om te praten over hun eigen proces van ouder worden.

Wie ben ik nu ik ouder word?
Wie wil en kan ik zijn te midden van beeldvorming over ouderen van anderen? Welke identiteitsprocessen vinden plaats? 

Met wie kan ik mijn vragen over mijn proces van ouder worden delen?
 

 

 

 • Mijmeringen

  Ouder worden
  Wat staat mij te wachten, hoe kan ik me voorbereiden, hoeveel tijd heb ik, hoeveel geld heb ik, waar woon ik, wie zijn er nog om mij heen ... ?

  Opruimen
  Ik wil mijn huis opruimen zodat niet anderen dat doen als ik er niet meer ben. Dat vergt een andere manier van denken, 'Later is nu', wat heb ik bewaard, waarom, met welk doel; en als ik opruim word ik zo somber, alle herinneringen, afscheid nemen, maar daarna rust, veel ruimte, overzicht, nieuwe kansen.

  Alweer een begrafenis/crematie
  Dichtbij, verder weg, het lijkt wel een afvalrace ... zoals we met de buurvrouwen zeiden toen één van ons was overleden: wij zijn aan de beurt ... de afscheidsbijeenkomsten verschillen in inhoud, functie van verhalen ... het laat mij nadenken over de reclame op televisie om al eerder tegen naasten te zeggen hoe je over hen denkt, zodat ze het zelf nog kunnen horen ... wanneer ben ik aan de beurt, wat wil ik nog doen ... .

  LNS voor wie senioren

  Gezondheid
  Hoe hou ik wat ik nu nog heb, wat kan ik doen preventief, ik merk dat ik minder lang kan doorwerken 's avonds, meer emotioneel reageer dan gepast in sommige situaties, pijntjes die nooit belangrijk leken meer bewust besef en anders label ... mijn ogen, oren ... zintuigen ... tja hoever gaat dat achteruit?

  Bewegen
  De één zegt een half uur per dag lopen, de ander zegt: dat is niet genoeg, maar ik heb een huis met trappen en een hond daardoor loop ik met mijn gewone loopjes al meer dan een half uur. Ze zeggen afwisseling in bewegingen ... yoga voor ouderen, valpreventie, senioren zwemmen ... is dat dan allemaal anders dan voorheen? Waarom speciaal voor senioren, omdat het goedkoper is, of soms kosteloos, in wiens belang wordt dit aangeboden, kan ik niet 'gewoon' bewegen als mens ... ?

  Voeding
  Veel berichten, veel informatie soms helpend, soms elkaar tegensprekend, de commercie rond de producten, ik vind het ingewikkeld, ik pas dingen aan, maar hoe ontstaat balans, maak ik het niet eenzijdiger, teveel zout, teveel suiker, teveel verkeerde vetten, en dan ... anderhalve liter drinken per dag, dat haal ik niet, wat zijn de gevolgen? Waarom 1 1/2 liter, en ... dan moet ik vaker naar het toilet, die zijn niet overal als ik op pad ben, ik moet er 's nachts uit ... wat een gedoe ... .

  Opbouwen spanning/stress
  Het lijkt of ik sneller spanning opbouw, soms om niks, en het ook moeilijker afbouw dan voorheen, is dat zo, heeft dat te maken met ouder worden of ligt het gewoon aan mij?

 • ... meer Mijmeringen

  Ineens meer tijd voor mezelf 
  Wat doe ik met die tijd, wie zijn er om mij heen waar ik meer contact mee wil maken, waar hou ik van, wat heb ik te besteden, heb ik een bucketlist?

  Vaardigheden uit mijn eerdere leven
  Hoe kan ik de vaardigheden uit mijn eerdere leven inzetten voor mijn huidige leven, wil men dat wel? Ben ik niet te traag, te gauw moe ... of zo? In nieuwe groepen kent men mij niet, ik heb nog geen krediet opgebouwd, daar was ik aan gewend in mijn eerdere bestaan, een nieuwe generatie kijkt/denkt anders. Sommigen leggen wel procesmatige verbindingen met voorheen, daarbij kan ik mijn ei kwijt ... .

  senioren met klein kinderen

  Samengestelde gezinnen
  Ik merk nu naarmate ik ouder word dat de 'oude' gezinnen weer meer op de voorgrond komen, de kinderen staan er anders in, soms open of gesloten gedachten over de erfenis, oude pijn die weer meer naar boven komt, ingewikkeld ... .

  Geheugen, planning, organisatie
  Echt lastig als je ineens even niet op een woord of naam kan komen, en waar heb ik dat nu neergelegd, ik weet toch zeker dat ... is het nu erger aan het worden, of heb ik er meer last van omdat ik meer tijd voor mezelf heb, hoe maak ik houvasten, gele briefjes, vaste plaatsen ... het geeft spanning, ben ik op tijd, heb ik alles bij me ... .

  Alleenstaande senioren zonder kinderen
  Ik heb mijzelf in mijn leven altijd goed beziggehouden. Nu ik ouder word, en er veel in mijn bestaan verandert, voel ik steeds meer dat ik vaak alleen zit. Er zijn weinig mensen die zich lijken te kunnen inleven in mijn situatie. Gevoelens van eenzaamheid heb ik altijd weggedrukt, maar ik denk echt dat ik ze heb.

  Nieuwe Nederlanders
  Ik mis nu ik ouder word steeds meer mijn geboorteland, ook daar overlijden mensen die ik lang niet heb gezien, blijf ik in Nederland wonen? Hoe zijn de voorzieningen in mijn thuisland?

  Cultuurverschillen
  Kan ik steun halen uit verhalen over ouder worden in andere culturen? Bijvoorbeeld als een Aboriginal de woestijn inlopen als ik voel dat mijn einde daar is ... . Heb ik een rol in de hiërarchie, of lig ik eruit?