Skip to main content

Artikelen archief

Informatief

MAX Maakt Mogelijk - MAX-seniorencoach Mieke Schouten

Tekst: Stephanie Gijbels
Foto: MAX

MAX-seniorencoach Mieke Schouten

‘Ik kom nooit met een pasklare oplossing’.

Verlies van een geliefde, onverwachts mantelzorger worden of eenzaamheid; slechts enkele thema’s waar je als 55-plusser tegenaan kunt lopen. Thema’s die soms prettig zijn om te bespreken met een daarvoor opgeleide seniorencoach. Mieke Schouten is sinds 2019 gediplomeerd seniorencoach bij Omroep MAX en vertelt over haar werk.

Tijdens mijn werk als redacteur voor ‘MAX Maakt Mogelijk’ kwam ik erachter hoe goed een luisterend oor iemand weer op weg kan helpen. Door allerlei omstandigheden kunnen 55-plussers voelen dat ze de aansluiting met de maatschappij missen, terwijl ze juist nog zo veel in zich hebben. Als coach luister ik naar ze en ondersteun ik mensen om hun eigen kracht weer te vinden.”
Iedereen die om wat voor reden dan ook het gevoel heeft de regie over zijn leven kwijt te zijn of de verbinding met zijn omgeving verliest, kan contact opnemen. De vragen om hulp die binnenkomen zijn dan ook divers. “Soms gaat het om iemand die een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt en soms gaat het om hoe de structuur in je dag weer terug te vinden.’’

Coach, geen therapeut

Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en het contact start vaak met een intakegesprek bij iemand thuis. Sommige mensen hebben behoefte aan slechts één gesprek en bij andere mensen is er behoefte aan meer contact. “Meestal kan in zes gesprekken al wel heel veel bereikt worden”, aldus Mieke. De enige voorwaarde is dat iemand gemotiveerd is om zijn situatie en zijn eigen rol daarin te willen veranderen. Als coach komt Mieke dan ook bewust niet met een pasklare oplossing. “Ik ben geen therapeut. Wanneer je zelf nadenkt en vertelt over je leven, kun je er juist achter komen waar je tegenaan loopt en wat je daarmee gaat doen. Het helpt als mensen dat hardop uitspreken en ik kan hierin ondersteunen.”

Kijk naar elkaar om

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, is blij met de eerste seniorencoach binnen MAX. “We kunnen het verschil maken door contact te zoeken met elkaar. Mensen hebben mensen nodig.’’
Ook het Landelijk Netwerk Seniorencoaches (LNS) onderstreept hoe belangrijk het werk is: “Wij zien dat hulpvragen vaak gaan over iets wat plotseling gebeurt, bijvoorbeeld een ongeluk of overlijden, of iets dat er al langdurig is, zoals een ziekte of oude pijn”, aldus woordvoerder Marieke. “Een coach begeleidt senioren verder bij het bewust ouder worden in een steeds veranderende maatschappij.”

Als MAX-lid kunt u contact opnemen met de seniorencoach via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of het postadres van Omroep MAX t.a.v. seniorencoach, Postbus 518, 1200 AM Hilversum.

MAX Maakt Mogelijk helpt ouderen in binnen- en buitenland door leefomstandigheden te verbeteren, wensen te vervullen en bijzondere initiatieven te ondersteunen. Wilt u een ouderenproject of wens aanmelden? Kijk op maxmaaktmogelijk.nl of stuur uw brief naar MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. IBAN: NL33 INGB 000 000 4567.

Alzheimer is een allesdoordringend monster

Zo’n tien jaar geleden kreeg de echtgenoot van presentatrice Clairy Polak ( 62 ) de ziekte van Alzheimer. Hij overleed drie weken geleden, vlak voor het verschijnen van de roman die ze erover schreef, Voorbij, voorbij.

Lees het originele artikel:  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/alzheimer-is-een-allesdoordringend-monster~b83f968a/.

Fris en fruitig ouder worden? Omarm liever je gebreken!

Geschreven op 28 januari 2018 

Fris en fruitig ouder worden? Omarm liever je gebreken! TROUW
Maar dan leeft iedereen ook lang en gelukkig met een e-bike en een kunstklep. Toch? Nee, zegt Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg aan het VU Medisch Centrum Amsterdam. “Wie zo kijkt, ontkent dat gebrek, verlies, afhankelijkheid, kortom kwetsbaarheid belangrijk zijn.

Lees het originele artikel: Fris en fruitig ouder worden? Omarm liever je gebreken. Peter Henk Steenhuis – Dagblad TROUW, 28 januari 2018.

Muziek geeft een beter leven

‘Muziek geeft een beter leven’, neuropsycholoog Erik Scherder, New Scientist, 9 januari 2016.

Lees het originele artikel: Neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven.

Zingeving is de sterkste gezondmakende factor

‘Zingeving is de sterkste gezondmakende factor’, Positieve Gezondheid, interview met Machteld Huber, Arts en Auto, januari 2018.

Lees het originele artikel: ‘Terug naar het normale’.

Er is een land waar ouderen willen wonen

Er is een land waar ouderen willen wonen, Socrateslezing, Hedy d‘Ancona Humanistisch Verbond, Amsterdam 28 mei 2017 Een pleidooi voor emancipatie.

U kunt de lezing downloaden (PDF-bestand). De lezing en het nagesprek zijn ook terug te zien op de website van Het Humanistisch Verbond.

Een nieuwe kijk op ouder worden

Een nieuwe kijk op ouder worden, serie Up Talkshows van De Nieuwe Liefde, Amsterdam In 2017 : 9 oktober ‘In Verbinding’, 13 november ‘In Beweging’, 11 december ‘In Memoriam’. Deze talkshows zijn terug te zien via de website van De Nieuwe Liefde.